Hoe mogen we je helpen?

De bankspaarhypotheek. Interessant, maar soms ronduit gevaarlijk

Banksparen, fiscaal vriendelijk sparen, is een doorslaand succes. Nederlanders parkeerden in 2010, het derde jaar dat het kan, 4,4 miljard euro op een geblokkeerde bankrekening. Met als doel in de toekomst de hypotheek te kunnen aflossen, of als aanvulling op hun pensioen.

Vertrekpremies
Dertienduizend personen gebruikten het 'banksparen' om hun vertrekpremie na ontslag fiscaal vriendelijk weg te zetten. Alleen op dat terein gaat het al om 815 miljoen euro. Niet voor niets, dat de consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) bij het banksparen spreken van een groot succes.

Medicijn tegen woekerpolissen
Tot 2008 haden de verzekeraars het alleenrecht op fiscaal vriendelijke spaarproducten. De verzekeraars misbruikten die monopoliepositie, wat uiteindelijk leidde tot de woekerpolisaffaire. Als reactie daarop lanceerde de overheid in 2008 het banksparen, waarmee een rechtstreekse en zeer transparante concurrent voor de verzekeraars in de markt werd gezet.  

Bankspaarhypotheek
Diverse grote banken hebben hun oude 'spaarhypotheek' (een spaarrekening gecombineerd met een verplichte overlijdensverzekering) inmiddels dan ook vervangen door de bankspaarhypotheek, waarbij van een verplichte overlijdensverzekering geen sprake meer is. Voor verzekeraars is dat een hard gelag. Hun premieinleg loopt nu hard terug. Recente cijfers spreken over 20% omzetverlies. En tot nu toe hebben de verzekeraars nog geen nieuwe producten kunnen ontwikkelen die kunnen concurreren, aldus Ligtlee van VEH.

Praktijken van banken
De bankspaarhypotheek lijkt dan ook een volstrekt ideale hypotheekvorm. En dat is het ook. Althans in veel gevallen. Want de bankspaarhypotheek is niet voor iedereen geschikt.
Belangrijker is echter, dat sommige banken (helaas alweer....) hun eigen visie hebben ontwikkeld om om te gaan met consumentenbelang. 
Wie een bankspaarhypotheek heeft bij bank-X, en tussentijds een interessant aanbod krijgt van bank-Y om de hypotheek over te sluiten, zal eenvoudigweg het gespaarde bedrag, fiscaal neutraal, over willen hevelen van bank-X naar bank-Y. En bij die laatste bank gewoon verder willen gaan met sparen. Net zo lang tot het moment daar is, dat het opgebouwde spaartegoed belastingvrij is geworden.
En precies op dat terrein blijken sommige banken er wel erg vreemde praktijken op na te houden. Want het blijkt dat sommige banken aan dat 'overdragen van gespaard vermogen' volgens hun voorwaarden niet mee willen werken. Met als gevolg, dat het oversluiten van een bankspaarhypotheek een forse belastingheffing tot gevolg gaat krijgen. Hoe dat werkt leggen onze hypotheekspecialisten u overigens graag uit.

Maar het betekent wel, dat ook bij de bankspaarhypotheek we erg voorzichtig zullen moeten blijven bij het kiezen van de juiste geldgever. Want met een verkeerde keuze kan het gevolg zijn, dat u minimaal 20 jaar 'vast zit' aan de gekozen bank. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-04-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie